Als lokale partij doet P21 niet mee met de Europese Verkiezingen. Toch was P21 goed vertegenwoordigd tijdens een verkiezingsdebatavond in de gemeentehuis in Odijk. Harrie Eijkelhof (bestuurslid PvdA Bunnik en voorzitter P21) heeft een mooi verslag geschreven over hoe dit debat verliep:
Op dinsdag 21 mei vond in het gemeentehuis onder leiding van Julie d’Hondt een levendige debatavond plaats in het teken van de komende verkiezingen van het Europees parlement. Het programma bestond uit twee delen. In het eerste deel schetste prof. dr. Femke van Esch (Europees bestuur en politiek leiderschap, UU) hoe in Brussel de besluitvorming plaats vindt. Een rol spelen het gekozen Europarlement (720 leden, waarvan 31 uit Nederland), de Eurocommissie bestaande uit 27 commissarissen (van elk land een) en de Europese Raad (de 27 premiers of presidenten). Alleen de Eurocommissie kan wetsvoorstellen indienen maar die worden wel uitvoerig besproken in het Europarlement en moeten uiteindelijk unaniem goedgekeurd worden door de Europese Raad. Dat betekent veel onderhandelen en volgens Femke hebben de Nederlandse parlementsleden de laatste jaren heel veel voor elkaar gekregen door constructief polderend te werk te gaan. Steeds ‘nee’ verkopen werkt namelijk als een boemerang in Brussel.
Daarna liet Kees van der Leun (energiedeskundige) zien hoe dat in zijn werk gaat op het gebied van energie en klimaat. In de EU gelden veel afgesproken regels waar landen zich aan moeten houden met als doelen oneigenlijke concurrentie tegen te gaan en gezamenlijk als Europa de gestelde doelen te bereiken.
Vervolgens kregen de Eurokandidaten Pepijn van den Hoogenband (VVD), Hendri Nortier (D66) en Anna Koolstra (GroenLinks/PvdA) de gelegenheid zich kort te presenteren.
Na de koffiepauze werd overgegaan tot debat aan de hand van zo’n 20 leerzame vragen uit de zaal. Die hadden betrekking op het vetorecht, regelgeving over bouwen, vergroening, duidelijkheid voor boeren, toekomst van het klimaat, bestaanszekerheid en gezondheidsbevordering (meer preventie). Meer algemeen kwamen ook ter sprake de rol van partijprogramma’s en sociale media, de mogelijkheden voor legale arbeidsmigratie, de fundamentele vraag wat het stemgedrag bepaalt, en het belang van meer contact tussen Tweede Kamer en Europarlement.
Zoals verwacht verschilden de partijen op een aantal politieke punten. Maar aan het eind van de avond leek er overeenstemming te bestaan over het belang van samen optrekken in Brussel. Alle partijen konden zich bovendien vinden in de drie motto’s voor de oorsprong én de toekomst van Europa: veiligheid, vrede en vrijheid. En uiteraard in de oproep allemaal te gaan stemmen op 6 juni.
Harrie Eijkelhof, Voorzitter P21