Mijn oudste kind was vijf en mocht alleen naar de slager lopen om inkopen te doen. Naar de bakker, dat vonden wij te gevaarlijk – De Meent oversteken was te onoverzichtelijk. Inmiddels zijn de kinderen het huis uit en vegetariër geworden. En de slager? Die heeft de winkel gesloten. maar De Meent zelf, die wordt met een eerste stap aangepakt. Dat is een zichtbaar resultaat van de visie Dorpshart Odijk, opgesteld samen met inwoners en ondernemers.
,,Eindelijk”, verzuchten sommigen. ,,Die visie was er toch al in 2021?” Dat klopt. Bij de gemeente hoort wachten op het juiste moment; wanneer er geld is en wanneer de werkzaamheden ingepland kunnen worden. Het gaat niet altijd snel, maar langzaam bouwen we aan een mooier dorp.
Een ander voorbeeld van hoe inwoners zelf bijdragen aan ons dorp? Ik denk aan het bomenproject in 2013 van Jaap Dekker en Hein Dorrestein. De gemeente had geen budget om alle zieke bomen langs de singel te vervangen. toch is het gelukt, dankzij hun inzet en met de hulp van heel veel betrokken dorpsgenoten. Samen hielden we het groen van Odijk in stand. Voor mijn hele gezin was het een mooi project om aan mee te doen. We zorgden niet alleen voor een mooiere omgeving, maar we ontmoetten ook nieuwe mensen en ondervonden verbondenheid in ons dorp.
Inwoners kunnen bij de gemeenteraad hun stem te laten horen, bijvoorbeeld over bouwplannen in Kersenweide. Willen inwoners ook meer ruimte gebruiken om hun eigen leefomgeving in te richten? Met een fors lagere bijdrage van het Rijk moeten we zoeken naar manieren om te bezuinigen en is alle hulp welkom. Heb je ideeën? Of goede voorbeelden waar dit is gelukt? Ik hoor ze graag.
Zo werken we er samen aan dat onze drie dorpen met de tijd mee blijven gaan.
Arjen Hussem, fractievoorzitter P21