Hier lees je de inbreng van P21-fractievoorzitter Arjen Hussem bij de behandeling van de begroting voor 2025, op 7 november 2024:
Met oorlogen in de wereld en een nieuwe president in de VS die tot nu toe voor meer tweedeling heeft gezorgd is het niet moeilijk ongerust te zijn. Onze invloed op die wereldgebeurtenissen is erg klein. Gelukkig kunnen wij er wel in onze gemeente aan bijdragen dat mensen een dak boven hun hoofd hebben en kunnen leven in een groene en sociale omgeving, met oog voor elkaar.
En met deze begroting moeten we kijken of we dat op de best mogelijke manier doen, ondanks de beperkingen die we van het rijk krijgen opgelegd en die de realiteit met zich meebrengt. En samenvattend zeg ik daar drie keer ja op:
- Ja, er ligt een goede onderbouwde sluitende begroting voor 2025. Dank daarvoor aan de organisatie! We zien dat die met grote zorgvuldigheid tot stand is gekomen.
- Ja, voor de tekorten vanaf 2026 worden nu – op de best mogelijke manier – met dezelfde zorgvuldigheid oplossingen gezocht die we begin volgend jaar gaan bespreken.
- Ja, het college is met de goede dingen bezig. En daar ga ik nu graag dieper op in.
“We willen de toekomstige generaties niet met de problemen van de keuzes van nu opzadelen. Er moet worden gekozen voor een gedegen langetermijnvisie, zowel op financieel gebied als in het algemeen.” Dit waren de woorden van het CDA bij de behandeling van de kadernota afgelopen zomer. Deze woorden sluiten naadloos aan bij onze inbreng van toen – en onze inbreng vanavond. Hoe je het ook wendt of keert, wij hebben in Nederland drie enorme problemen. Voor de een de ogen sluiten en ze voor de ander wijd opendoen, dat gaat niet. Ze hebben met elkaar te maken:
- Het eerste is het klimaatprobleem. Daar hebben we nu al mee te maken, maar onze kinderen en hun kinderen pas echt. Dat zijn de toekomstige generaties. Dat moet voor ons allemaal voorop staan. In Bunnik dragen we ons steentje daaraan bij met verschillende maatregelen en plannen.
- Een tweede probleem is hoe we met elkaar samenleven, klaar staan voor degenen die het minder getroffen hebben en met elkaar het leven mooier weten te maken. Hier moeten we alert op blijven. De gemeente werkt hieraan binnen het sociaal domein en we zien hier een belangrijke rol voor de verenigingen en andere initiatieven van inwoners.
- Een derde probleem is het tekort aan woningen. Daar willen we allemaal wat aan doen. Bouwen bouwen bouwen is het mantra, bij ons, bij onze buurgemeentes, in heel Nederland. We zetten alles op alles om die vastgelopen woningmarkt weer aan de gang te krijgen. In Bunnik tekenen we voor maximaal 4.300 woningen tot 2040 erbij: 1.200 in Kersenweide, 1.000 in het Stationsgebied, 250 op het PDC-terrein, 50 in Werkhoven, nog wat inbreiden her en der.
Die woningen betekenen veel nieuwe inwoners. Die rijden auto, gebruiken de fiets, er zijn scholen nodig, gezondheidsvoorzieningen, ze willen naar de sport, wandelen in de natuur. Ze moeten inkopen doen, liefst gezond, ze willen een hapje eten of gezellig drinken en feesten. En daar komt dan de energietransitie nog bovenop, met haar zonnevelden en mogelijk windmolens. Hoe gaat dat allemaal passen in die ruim 37 km2 van onze gemeente? Hoe gaan we dat inrichten, samen met onze buurgemeentes die ook willen bouwen bouwen bouwen?
We moeten, zoals in de woorden van het CDA, kiezen voor een ‘gedegen langetermijnvisie’. En voor ons is dat een visie waarin bouwen hand in hand gaat met een verbetering van de leefbaarheid in onze gemeente. Met ruimte voor het bouwen aan een sterke sociale structuur en aan een sterke groene structuur, zoals u van P21 als rood-groene partij gewend bent. We kijken daarom met belangstelling uit naar de uitgewerkte omgevingsvisie waar wij dit begin 2025 graag in terug zien. Gelukkig zien we hiervoor al veel bouwstenen. Ik sta graag stil bij een aantal punten verdeeld over de thema’s groen en sociaal.
GROEN
- Het aannemen van de groene koers 2024-2040. Deze maatregelen boven op de aansluiting van regionale natuurgebieden en aanpassingen in het maaibeleid maken onze gemeente een betere plek om te wonen voor mens en dier.
- We zijn blij dat we met onze coalitiepartner extra geld hebben kunnen vrijmaken voor klimaatadaptatie in de vorm van het aanpakken van een aantal hittestress plekken in de dorpen. De GGD heeft bij onze raadsbijeenkomst in oktober het belang van een schone leefomgeving benadrukt.
Het budget voor het implementeren van het convenant duurzaam bouwen is nu twee keer vooruitgeschoven en staat nu ingepland in 2025. Er wordt gewerkt met een pilot bij het woningbouwproject bij de PDC-terrein. Resultaat is belangrijk: ieder huis dat minder duurzaam wordt gebouwd, geeft immers een lastenverzwaring voor de toekomst. - De warmtetransitie krijgt steeds meer handen en voeten. Het uitvoeringsprogramma “Werken aan warmte” laat zien hoe belangrijk het is om vooruit te kijken naar de financiering van dit programma, zeker als de CDOKE subsidie vanuit het Rijk vanaf 2026 geen vervolg krijgt. Hier maken we ons wel zorgen over.
- En ook kijken we uit naar de mobiliteitsvisie, waarmee we met nieuwe initiatieven en oplossingen aansluiten op de raadsbrede ambitie voor een veilige, gezonde gemeente met schone lucht en minder geluidsoverlast.
Bij dit punt mobiliteit doe ik ook een oproep aan de andere fracties. Wij begrijpen goed dat het college niks in de begroting heeft opgenomen voor maatregelen ter verbetering van verkeersveiligheid in Werkhoven ivm landbouwverkeer. De actie ligt op dit moment bij de provincie. Maar laten we dit niet uit ogen verliezen – als er later wel actie nodig is vanuit de gemeente, willen graag met de andere fracties ondanks de financiële beperkingen – constructief samen kijken naar de mogelijkheden.
SOCIAAL
- We zien dat de financiering van de jeugdzorg een zorgenkindje blijft. In de rapportage meldt het college dat de stijging van de kosten doorzet hoewel het aantal jeugdigen die hulp krijgen, stabiel blijft. Dat komt door hogere kosten per persoon. Maar om de zorg te kunnen blijven geven aan jeugdigen die deze het hardst nodig hebben vraagt dit om maatregelen. En dat lijkt me terecht.
- P21 is blij dat het college de deelname aan cultuuractiviteiten wil bevorderen. Cultuur kan immers fungeren als cement in de samenleving.
- Netwerkorganisatie Bunnik Samen is een belangrijk initiatief dat veel mensen samenbrengt met veel verschillende activiteiten. Samen met D66 willen we aandacht voor ervoor te zorgen dat hun activiteiten goed te vinden zijn voor iedereen.
Ik kom nu graag terug op het punt dat de begroting en bestuursrapportage zorgvuldig tot stand zijn gekomen door enkele voorbeelden te benoemen. Ten eerste: enkele taken in 2024 zijn blijven liggen, maar de middelen daarvoor blijven beschikbaar. De taken kunnen volgend jaar worden opgepakt. Ten tweede: een punt dat het vertrouwen verstrekt is dat er eind 2024 naar verwachting 28 nieuwe collega’s in dienst zijn getreden, terwijl er maar 8 vertrekken. En ten derde: gezien een forse toename van de geraamde inkomsten en uitgaven door het starten van de grondexploitatie Kersenweide, is het heel verstandig dat naast het voordelige saldo van 2024 ook de meevaller van 2025 in de algemene reserve wordt gestort.
Tot slot is het goed te benoemen dat wij de tot nu toe betrachte zorgvuldigheid in de begroting ook voor de aangekondigde bezuinigingen vanaf 2026 nodig gaan hebben. We gaan niet zomaar ergens op bezuinigen. En ook de optie voor lastenverzwaring moeten we open houden. En dat zal geen makkelijk traject zijn. Dat het college heeft uitgesproken dit degelijk aan te pakken en daar ook de maatschappelijke organisaties bij te betrekken geeft ons het vertrouwen dat hier haalbare voorstellen uit naar voren gaan komen.
Arjen Hussem, fractievoorzitter P21
Een mooi, gedegen betoog Arjen! Mijn complimenten.
Prima verhaal Arjen! Duidelijk en overzichtelijk in de woorden.