Sinds 1 jaar ben ik betrokken bij het raadswerk als fractie-assistent van P21. Regelmatig kijk ik met verbazing en bewondering rond in de raadszaal. Naar betrokken inwoners, wijkverenigingen, raadsleden, wethouders en ambtenaren. Allemaal vanuit hun eigen visie en drijfveren zetten ze zich in voor de belangen van Bunnik, Odijk en Werkhoven. De gesprekken en debatten in en om de raadszaal laten zien dat er veel gebeurt en moet gebeuren in onze gemeente. 1 jaar na de gemeenteraadsverkiezingen is een mooi moment om terug en vooruit te kijken.
In 2022 is de constructieve samenwerking in de Bunnikse gemeenteraad vertaald in het Coalitieakkoord van P21 en D66 en het raadsbrede Raadsprogramma. Het college van P21 en D66 is daarmee voortvarend aan de slag gegaan. De gemeenteraad heeft besluiten kunnen nemen over bijvoorbeeld het beschikbaar houden van betaalbare woningen voor middeninkomens en starters via instellen van een opkoopbescherming en doelgroepenverordening, maar over ook het Noodfondskwetsbare groepen. Daarnaast zijn stappen gezet voor het woningbouwprogramma, zoals de ontwikkeling van het Masterplan voor Kersenweide en de afronding van de gebiedsvisie voor het Stationsgebied. Hierbij staan tijdige beschikbaarheid, betaalbaarheid en duurzaamheid centraal.
Waar ik zelf met spanning naar uitkijk, is het uitvoeringsprogramma klimaatneutraal Bunnik. Eind maart zal dit in de raadszaal worden besproken, waarbij ik hoop op een grote opkomst van inwoners, bedrijven en andere belanghebbenden. Samenwerking is de komende jaren essentieel om tot de juiste afwegingen en acties te komen richting een klimaatneutraal Bunnik in 2040. Zonder verduurzaming en lokale opwekking van duurzame energie kunnen we de afhankelijkheid van fossiele energiebronnen immers niet verminderen. Dat dit belangrijk is, laat de huidige energiecrisis zien.
Het is ook een feit dat dit de directe leefomgeving van onze inwoners raakt. Vanuit de Bunnikse mogelijkheden voor de energietransitie, zullen gezamenlijk nieuwe kansen en alternatieven onderzocht en gerealiseerd moeten worden. Dat kan grootschalige opwekking zijn (zoals de drie zonnevelden die nu in ontwikkeling zijn) maar ook in en om onze woningen (met isolatie, zonnepanelen en warmtepompen). Van de gemeente mag regie verwacht worden, zodat we samen verder komen.
Marco Bosman, Fractie-assistent P21