Algemene beschouwingen – juni 2024

Hieronder lees je de algemenen beschouwing van P21, zoals ingebracht in de gemeenteraad bij onze fractievoorzitter Arjen Hussem op 27 juni 2024:

“P21 staat voor groen en sociaal, het is een rood-groene partij. Dat zijn complementaire kleuren, die, zoals u weet samen de mooiste resultaten opleveren. Dat weten we in Bunnik al meer dan 25 jaar. Gelukkig is het ook landelijk doorgedrongen. Maar hoe gaan het Rode en Groene van P21 om met de landelijke ontwikkelingen op onze gemeentefinanciën? De vooruitzichten zijn slecht. Dat er een sluitende begroting voor 2025 ligt is eigenlijk een godswonder. Complimenten aan het college en ambtenaren. Voor de partijen in de gemeenteraad biedt de behandeling van de kadernota – met hierin uitgangspunten voor de begroting die later in het jaar wordt gepresenteerd – de kans om vooruit te kijken: wat vinden wij belangrijk? Welke keuzes willen wij maken? Veel ruimte voor eigen beleid is er niet. Het overgrote deel van de begroting ligt vast, verplichte uitgaven aan Rijksbeleid, langdurige verplichtingen van eerder beleid. Dus weidse vergezichten, schitterende punten op de horizon, grootse verwachtingen, daar doen we niet aan. En toch mogen we heel tevreden zijn met wat het College in gang heeft gezet met het Coalitieakkoord en het Raadsprogramma in de hand. Want onze keuzes hebben, hoe beperkt ze ook zijn, wel invloed. 

P21 Groen en Rood kiezen voor ‘leefbaarheid’. Dat is een leefomgeving waarin mensen zich thuis voelen, gezond en veilig kunnen leven, met en niet ten koste van de natuur. In een gemeente die er voor hen is, en naar vermogen probeert hen te steunen en te stimuleren waar nodig. Waarin de lasten en lusten eerlijk worden verdeeld tussen huidige en toekomstige generaties. Dat voor elkaar krijgen vinden wij onze zorgplicht, 

P21 Groen vindt dat we onze gemeente moeten voorbereiden op een klimaat met steviger regenbuien en intenser hitte. Dat treft niet alleen onze huidige burgers maar ook hun kinderen en kleinkinderen. Ook vinden we dat iedereen, ongeacht hoe groot of hoe klein hun portemonnee, moet kunnen ontspannen, recreëren of spelen in groengebieden dicht bij huis. Dat betekent investeren in het versterken van groen in onze dorpen en in het buitengebied. En dat is geen linkse hobby, want een gezonde leefomgeving komt aan iedereen ten goede, of je nou CDA-er, VVD-er, D66-er, P21-er of gewoon een Visser bent. Volgende week komt het Omgevingsprogramma Groen voor besluitvorming in de gemeenteraad. Een niet te missen kans om het groen in onze prachtige gemeente nog beter te beschermen en te ontwikkelen voor nu en voor later. Daartoe willen wij volgende week via een amendement een bescheiden extra bedrag beschikbaar stellen.  

Ook wij maken ons in dit kader zorgen over het vervangen van oude en zieke bomen op het moment dat het nodig is. Zorgen die onze collega mevrouw Visser goed heeft verwoord. Deelt de portefeuillehouder onze zorgen over de impact voor onze leefomgeving als dit niet gebeurt? En helpt de motie van mevrouw Visser?  

Maatregelen om de directe gevolgen van de klimaatverandering op te vangen zijn broodnodig, maar ze zijn eigenlijk symptoombestrijding. Willen we werkelijk wat doen, dan moeten we de oorzaken aanpakken. We moeten op lokaal niveau klimaatneutraal worden voor ons, voor onze kinderen en kleinkinderen. Dat is zorgplicht, dat is rentmeesterschap. Gelukkig twijfelt niemand in onze Raad eraan, al zijn er verschillen over hoe ver de bemoeienis van de gemeente mag reiken, en over het tempo. P21 gelooft dat hoe sneller we dat doel bereiken des te sneller we van de lusten kunnen profiteren. Dat is een van de doelen van de coalitie. Dat de provincie ons ondersteunt bij de warmtetransitie is fijn, al blijft die voor veel inwoners nog een ver van hun bed show. Bij nieuwbouw zetten we ons in voor energieneutraliteit en circulariteit en ook bij mobiliteit kiezen we voor projecten die de leefbaarheid in de gemeente ten goede komen. En daarom hebben we eerder vanavond het amendement ‘Pilotproject deelbakfietsen’ ingediend.  

De komende jaren staan ook in het teken van wonen en bouwen. Bouwen van huizen voor onze inwoners, onze regiogenoten en mensen die wij hier een dak boven het hoofd geven. De nieuwe Woonverordening maakt het mogelijk niet alleen de helft van huurwoningen maar ook de helft van koopwoningen tot een bepaalde verkoopprijs met voorrang toe te wijzen aan mensen met een lokale binding. De Woonvisie geeft een duidelijk richtsnoer voor welke inkomensgroepen we die woningen gaan bouwen, de lagere inkomens en de middeninkomens, de gezinnen en paren en individuen die het zo ongelooflijk moeilijk hebben om een eigen dak boven het hoofd te vinden in de volkomen overspannen woningmarkt. Maar makkelijk wordt dat niet. Bouwmaterialen worden duurder, de arbeidskosten stijgen en de projecten moeten we inpassen in de omgeving waar ook nu al mensen wonen en het verkeer druk is.  

Toch moeten we dóór, en net als D66 zijn we tevreden over alles wat in gang is gezet.  Kersenweide, het Stationsgebied en als nieuwste met het Kodakterrein, dat nu het politiedienstencentrum is. En dat blijkens de reactie op de eerste inwonersbijeenkomst met welgevallen wordt ontvangen. En voor het gemeentehuis zien we nu de Flexwoningen staan, al bijna helemaal ingericht! Ziet het college hier ook mogelijkheden op andere plekken voor? Zeker in Werkhoven lijkt er volop behoefte aan. 

Bouwen in het Stationsgebied, wringt dat niet met het ondernemersklimaat? Nee, natuurlijk niet. We hebben ze keihard nodig, de bedrijven, om het Stationsgebied te kunnen ontwikkelen tot de mooie woonwijk die ons voor ogen staat. Zonder hen gebeurt er gewoon niks. Daarom vindt P21 het belangrijk dat de gemeente goed kijkt welke ruimte er is in het gebied zelf, tussen spoor en A12 waar bedrijven hun bedrijfsruimte naar kunnen verplaatsen om ruimte te maken voor woningbouw, want we willen onze bedrijven niet kwijt. Het zijn bedrijven met een lokale binding. En laten we niet vergeten dat onze gemeente op werkdagen meer dan drieduizend tijdelijke inwoners extra heeft, de werknemers van al die bedrijven, die een impuls geven aan onze middenstand. En zoals we net ook hebben laten zien zijn wij er ook voor een nieuw duurzaam bedrijventerrein aan de overzijde van de A12 te ontwikkelen, om bedrijven uit de bebouwde kom van de gemeente te vestigen zodat op hun oude plek woningbouw mogelijk is.  Maar laat duidelijk zijn dat wij er niet voor zijn om grote bol.com loodsen of Google-datacenters naar Bunnik te halen.  

Voor P21 Rood is leefbaarheid de gemeenschap waarin we wonen, waarin we in de financieel zware tijden die zich nu aftekenen, de kwetsbaarste mensen zoveel mogelijk willen ontzien. Ook dat is onze zorgplicht. We beseffen terdege dat het College lastige afwegingen moet maken. Neem de jeugdzorg met zijn oplopende mega-tekorten. Die schaden niet alleen de jongeren en hun families, ze creëren ook beperkingen op andere beleidsterreinen. Je kunt een euro immers maar een keer uitgeven. Het getuigt van realisme om de uitgaven voor de jeugdzorg structureel naar boven bij te stellen en we vertrouwen erop dat het College meer greep gaat krijgen op de uitgaven. 

Het is positief dat de bibliotheek versterkt wordt met SPUK-gelden. De bibliotheek is immers veel meer dan een boekenuitleen, ze wordt steeds meer een informatiecentrum voor iedereen, en de behoefte aan informatie, vooral over overheidsmaatregelen, neemt alleen maar toe. Vervelend vinden we dat Gemeenschappelijke regelingen als de GGD en de RDWI telkens weer meer geld kosten. Indexaties en loonbijstellingen, zeker, maar we steunen het College in een terughoudende opstelling als er om meer geld gevraagd gaat worden. Ondanks de beperkingen aan geld en capaciteit zijn er het afgelopen jaar ‘belangrijke en koersbepalende besluiten’ genomen door de raad, naar meer sociale huurwoningen, met opvangplekken voor mensen in nood, stappen richting een klimaatneutraal gemeente, om maar een paar voorbeelden te benoemen. Besluiten genomen door een gemeenteraad die – als één van de weinige in Nederland – vanuit een coalitieakkoord en een raadsprogramma werkt.  

P21 is trots dat het raadsprogramma werkt. Bijvoorbeeld het nieuwe minimabeleid waarbij kwetsbare gezinnen een extra steun in de rug hebben gekregen, of het integraal veiligheidsplan, of de ontwikkeling van het Centrum voor Elkaar, of de Dorpsvisie Werkhoven, of het Bestuurskrachtonderzoek. We zijn benieuwd of de andere fracties onze tevredenheid delen, en we willen graag bespreken hoe we het raadsprogramma verder kunnen uitvoeren. Want er zijn nog tal van zaken die aandacht behoeven en goed zijn om raadsbreed aan te pakken, zoals meer grip krijgen op jeugdzorg en de Dorpsvisie Odijk. Bij het punt ‘werving en selectie oog hebben voor diversiteit en exclusiviteit en meer mensen in dienst nemen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt’ zien we dat het College dit ziet als ‘doorlopend beleid’. Dat zou het zeker ook moeten zijn, maar de fractie van P21 wil graag weten tot welke resultaten de uitvoering van dit beleid leidt. Wanneer en hoe kan het College hier meer over laten weten?  

Ook aan het verbeteren van luchtkwaliteit besteedt het raadsprogramma aandacht. En niet voor niets, want de luchtkwaliteit in onze gemeente is niet best. De vraag die we ons moeten stellen is of we willen dat de gemeente aansluit op het Schone Lucht Akkoord om vanuit dit akkoord de komende jaren te werken aan het verbeteren van luchtkwaliteit. Maar het college heeft dit afgeraden.  Het zou namelijk betekenen dat de gemeente zich tot 2030 committeert aan de bijbehorende financiële en administratieve verplichtingen. Of – met het oog op de ravijnjaren en noodzaak alle structurele uitgaven onder de loep te nemen – willen we liever deze raadperiode geld volledig inzetten voor de uitvoering van maatregelen die schone lucht ten goede komen, zonder aansluiting op het akkoord?  Dit zou als muziek in de oren van CDA moeten klinken: geld voor uitvoering, niet voor plannen uitwerken. Samen met D66 hebben we dit idee verder uitgewerkt en D66 legt dit straks verder uit. 

Ook wij zijn blij met de goede ondersteuning vanuit dit huis. We zijn blij met de goede samenwerking met onze coalitiepartner, D66, maar ook met de goede samenwerking met de andere fracties in de raad. Unaniem besluiten voor de kleinschalige vluchtelingenopvang. Landelijk lijkt het onmogelijk. Hier in Bunnik kan dat gewoon!  Meningsverschillen mogen er zijn.

Hoe onmogelijk het soms is bij besluitvorming alle inwoners tevreden te houden, laten we hier in de gemeente Bunnik voorstellen zorgvuldig blijven afwegen op inhoud en samen keuzes blijven maken die ten goede komen van een leefbare, veelkleurige gemeente, nu en in de toekomst.

Arjen Hussem, fractievoorzitter P21 

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.